Fredags natt innan höstlovet påbörjade Isac Larsson och Noa Swanling från klubben sin resa till Azerbajdzjan för ett tio dagars läger. Grabbarna skulle få träna i huvudstaden, Baku, men även få chansen att åka upp till Kaukasus bergen och till en mindre stad kallad Khachmaz för att dels få se mer av landet men självklart även för träningens skull.

I Baku mötte grabbarna upp tre olika Stockholmsklubbar som hade organiserat själva resan. Lägret bestod av 2 pass om dagen båda ca 2 timmar långa, då innehållet kunde variera från löpning, intervaller, styrka och självklart till största del judo. Sparringen i Azerbajdzjan var i världsklass, även om motståndaren ibland var yngre kunde sparingen ändå vara grym.

En av höjdpunkterna på resan var utan tvekan de pass då ungdomarna fick chansen att träna med Azerbajdzjans seniorlandslag, som bland annat består av OS-stjärnor och världseliten som till exempel Safarov och Gasimov.

En annan höjdpunkt på resan var då grabbarna åkte upp till de kalla topparna av Kaukasusbergen, denna miljö var helt otrolig med utsikt över de 4000 m höga bergen med vildhästar precis utanför hotellets pool är något grabbarna sent kommer glömma.

Ungdomarna fick även vara med och tävla på en tävling i Baku. Tävlingen var lite annorlunda från hur våra svenska tävlingar ser ut, där var det fullt ös då både tränare och publik skrek och lade sig i domarnas domslut, åskådarna var inte direkt rädd för att säga vad de tyckte. Noa lyckades ta med sig ett guld hem från tävlingen i -73 klassen efter, fem matcher där alla matcher vanns på poäng. Isac vann två matcher på ippon och förlorade två och slutade femma.

Samanfattningsvis kan man säga att det har varit en svårslagen resa med ofantligt bra sparring och riktigt bra judo.

/Noa