5 SM medaljer till Judoklubben National

Årets SM i Judo hade samlat fler deltagare än på länge. 360 av Sveriges bästa judoutövare hade samlats i Baltiska Hallen i Malmö för att göra upp om årets medaljer. JK National ställde 8 tävlanden på mattan, I Seniorklassen -73 kg lyckades Noa Swanling bärga sin första Senior SM medalj när han tog en bronsmedalj. Noa hade en tuff dag på mattan och fick slita hårt för sina segrar. I första matchen besegrades Gustav Sjöberg med Wazari, kastpoäng. I andra omgången ställdes Noa mot slutsegraren Viktor Allansson, Östersund och fick tyvärr se sig besegrad. I återkvalet slog Noa både Erik Wretborn, Mölndal och Philip Sjölander, Karlstad utan att ha det där riktiga flytet. Men Noa hade bestämt sig och stod som segrare i de bägge matcherna. Nu var det match om brons och på andra sidan mattan stod Pasha Pashaev, Stockholm. Noa avslutar dagen på ett formidabelt sätt och genom att kasta Pasha på Ippon efter mindre än 30 sekunder och tredjeplatsen var säkrad. En bra insats där Noa visar en hög lägstanivå fram till bronsmatchen där han även får visa sin högstanivå.

JK Nationals ädlaste medalj tog Engla Larsson i F18 -52kg. Engla som är förstaårskadett och har 2 år kvar i åldersklassen stod över första omgången och fick i andra möta Jenny Jönsson, Staffanstorp, de har tampats ett antal gånger och även om Engla har plusstatistik så brukar det vara jämna matcher. Denna dag visade Engla på fin form då hon efter endast 11 sekunder kastar Jenny på en rungande Ippon. Engla var därmed klar för Semifinal. Även där stod en Staffanstorpstjej för motståndet. Denna gång Molly Steer. Molly som är en svårbrottad stillastående judotjej passar egentligen Engla ganska illa. Men efter ett felfritt greppande under en och en halv minut uppenbarar sig plötsligt läget för Engla som kastar även Molly På Ippon och säkrar därmed en plats i finalen. Väl där visar sig den duktiga Felicia Granudd från Landvettern vara ett nummer för stor och Engla får nöja sig med en Silvermedalj.

Caesar Rohaly tävlade i den tuffa klassen P18-73kg, Men Caesar är på en hög nivå och det visar han idag. Caesar har ingen bra lottning och ställs i första matchen mot Stockholms Pelle Mattsson. Det blir en tät match där Caesar till slut drar det kortaste strået och Caesar får ladda om till återkvalet. Där får Caesar, i tur och ordning möta Anders Stenman Kungsbacka och John Johansson, Borås. I bägge matcherna visar han vem som tillhör de bästa i klassen. Caesar kastar bägge på Ippon och är helt ohotad. Genom de två segrarna är han nu framme i Bronsfinal mot Albin Mäntylä, Uppsala. Det blir en onödigt spännande tillställning som Caesar vinner på Wazari till slut. En mycket välförtjänt bronsmedalj till Rohaly, där man inte kan låta bli att undra hur det kunde gå med en annan lottning.

Även Jonatan Lingmerth bärgade en bronsmedalj efter fin Judo i P18-90 kg. Jonatan inledde genom matchvinst mot Elliot Enell, Frövi. I slutet av en tät match lyckades Jonatan ta en fasthållning och hålla i 20 sekunder vilket resulterade i en ipponseger. Denna match följdes av en förlust mot Lukas Rosvall, Lidköping. I den sista matchen mot David Vezenkoski, Norrköpings JK kostade en hundradels ouppmärksamhet Jonatan Segern och han fick därmed nöja sig med en bronspeng.

På Söndagen var det dags för juniorerna att göra upp om medaljerna. För JK Nationals del stod hoppet till Hannes berg som var vår enda deltagare. Hannes hade två tuffa inledande matcher mot Olle Hermodsson Staffanstorp och Heydar Pashaev, Stockholm som bägge resulterade i förluster. Men efter det fick sig Tim Karlsson, Mölndal sig en flygtur då Hannes vann på två kast. I sista matchen var det Hugo Eliasson, Täby som försökte göra livet surt för Hannes, men han gick bet ordentligt då Hannes Kastar honom på en rungande Ippon och kan kvittera ut JK Nationals 5:e medalj detta SM.

Utöver medaljörerna fick vi se fina prestationer av Joel Åhlund i Herrar -66, Hanna Wassenius i damer -78kg och Vincent Karagiannis i Herrar -90. Tyvärr räckte det inte riktigt till medalj denna helg för dem.

/Jörgen Larsson

 

SAMTLIGA RESULTAT